29 April 2014

Kenduri Kahwin


Salam, 

what a busy day, banyak kenduri kahwin yang nak kena attend. 1st kenduri kahwin was boss KA punya anak. Tempat kenduri tuh dekat Sungai Buloh Country Resort, nice place jugak tapi jauh lah hai, penat akak okay.

before pergi wedding, sempat lah pergi buat rambut dulu. kikiki.

layan gambar lah dulu; 

                                           


tak cantik? ada akak kisah? terutama budak perempuan yang tak suka weols tuh. ssshuuhhhh sana! 

                                        


pergi with my partner in crime, KA. *clap clap*. Memang suka buat muka macam tuh sebab KA cakap iols macam pengkid. LOL

                                    


This is doorgift from 1st kenduri kahwin, memang superb okay and shawl tuh memang very nice. 

                                     

The next destination was Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Banyak sawah padi and bukit bukau. Best nyaaaaaa! 

How i wish if ada kampung macam kat sini. Suka, eventho duduk bandar dah lama but sometimes memang nak sangat lepak kampung macam neh. 



                                  

                                 



nice views kan? nak pindah sini woiii! and tempat yang perlu di tuju is IPD Kuala Pilah. *tak sempat nak tangkap gambar doorgift dia*

Balik dari orang kahwin then tengok banyak orang jual daging salai, itik salai, ikan keli salai kat tepi jalan Kuala Pilah. Sedap sungguh kalau buat masak lemak cili api. Korang pandai tak makan masak lemak cili api? Kalau pandai, pandai masak tak? haaa. Jangan tanya akak sebab akak tak pandai masak.

Memang terbaik okay daging salai dia. Harga untuk daging salai is RM28, untuk itik salai is around RM40, ikan keli 4 ekor RM10. Banyak jugak ibu and abah memborong macam kat KL dah takde jual. But serious rasa dia memang lain dari yang lain. 
                                         


Nampak itu itik salai? macam tak lalu sikit, even my mom masak itik rendang pun tak habis makan sebab lain pulak rasa dia. Macam tak ngam orang kabor. 

                                                   


Sudah kenyang, muka ada senyum. Its time for me untuk tidur. hahaha. Ok lah, nak makan ikan keli salai masak lemak cili api ibu. dap dap dap

Till then, take care and good night people.

Don't party hard okay. 


With Love,

25 April 2014

Flashback Friday : In memories - Kamaruddin Bin Rawi



Salam, 

Who is Kamaruddin Bin Rawi? my late grandfather ler.

This year memang the most tough year for me. I have been admitted to hospital due to kencing tikus, i don't know what is the scientific name for that disease. And in the middle of February this year, i've lost my grandfather, my mom's father. It was so devastated moment since he was my favorite atok ever.

Everything jadi sangat lah cepat because dia meninggal on Tuesday and 1 day before i went to his house to visited him since my mom called me suruh tengok atuk. My step grandmother bagitahu my mom yang atuk dah sakit tak bangun-bangun. Me and KA terus pergi rumah atuk after office hour. 

Sampai kat rumah atuk, mak ngah dah ada. My mom, my aunty and uncle dok calling me suruh hantar atuk ke hospital dengan ambulance but KA told me that 'theres nothing we can do, maybe dah sampai masa dia since tengok dia macam dah uzur sangat'. So I sempat hold my atok's hand and belai atuk for a moment. 

Balik rumah, dah bagitahu ibu 'maybe atuk tak lama dah, just tunggu and keep praying for him'. 

Esoknya dalam pukul 7pg, dapat call from makngah saying that atuk dah takde. Weird things was my mom tak menangis pun, she was so calm and she said that, 'dah ajal dia'. My mom dah ready actually sebab my atuk sakit pun sebab sakit tua.

Everything went well and organized. Alhamdulillah. 

So, we're currently in the midst to do a tahlil for him untuk ke 100 hari dia meninggal. 

i did ambil gambar masa hari dia meninggal, bukan lah tak sedih but dah lama tak kumpul bersama so this is the opportunity for me lah. so here goes the pictures; 

                                                 
me and ain, tak kerja for 1 day then baru nak pergi kerja the next day, tetiba cucu sulung, kak Ina yang kerja Public Bank cakap, korang kerja bank dapat Compassionate leave 3 days ya, so please help others nak buat kenduri. hhmmmmkayyy. 

                                       
these are cicit arwah atuk ya, i off course lah his cucu, but the part is, dorang neh part packaging okay. good and kecoh. 

                                     


all the anaks, cucus and cicits, kumpul di surau untuk majlis tahlil. Semua suci muka ya, bagus! hahaha

so tuh je lah, miss you atuk jantan/buncit. semoga roh atuk bersama orang-orang yang beriman. Tak dapat atuk tengok mimi kahwin. Takpelah, atuk kirim salam dengan atuk perempuan okay (johor panggil both atuk), cakap dengan dia mimi rindu lah masakan dia walaupun makan pukul 3ptg. Funny memories. 

Alfatihah. 

Kamaruddin Rawi in memories 1937 - 2014


24 April 2014

Throwback Thursday : Short trip to Port Dickson


Salam all,

Sebenarnya trip neh last minute decide, me and family telah diinvite by Kak Ina (cousin) untuk join her officemates (Public Bank) yang buat Family Day kat Port Dickson. Bak kata kak Ina just datang je, tempat lepak and hotel semua dia dah settle and tak perlu keluar duit just duit makan je, tuh pun ditaja penuh by my aunty (mak long). So kita datang untuk tanned kan kulit je lah eventhough pukul 6 petang baru keluar rumah. Memang tak lah nak berjemur bagai, tuh pun tak mandi pun kat pantai, just mandi kat swimming pool hotel.

Dulu masa zaman kanak-kanak, pantang nampak air, aku dulu nak mandi and now, takde nya nak mandi pantai tuh, nak-nak bila aku tengok pak arab and mak arab pakai jubah yang ramai mandi. Seriau teman. hihihi.

                                  

Lepak tepi pantai sambil tenang kan fikiran, tetiba tertengok Pak Arab berbulu lebat didada mandi riang ria di pantai terus rasa kusut fikiran, tertoleh pulak Mak Arab mandi sambil berjubah and berfurdah, dah macam hantu laut pun ada, makin bertambah kusut. Akak tetap tenang makan ais krim Cornetto sambil membincangkan hal dunia bersama KA.

   
                               

Trying monopod yang dibeli oleh KA from Alibaba Express. Murah je sebab KA beli harga RM25.00 and barang from China and nak compared to yang dijual di Malaysia dengan harga RM45 - RM60. Just lambat sampai je lah dalam 2 weeks gitu. Tapi packaging semua sama dengan yang dijual di Malaysia. Tak tahu lah kalau orang2 yang jual kat Malaysia neh beli from Alibaba Express ke apa.


                                            

Tengok bebudak tuh semua anak-anak my cousins, bergambar kalau boleh nak sampai keluar pagar yang sorang tuh. Bangga sebab dapat masuk dalam gambar eventhough jauh. Perangai kau kan, tapi yang penting cakap dengan dia kena speaking a bit lah sebab dia top student English okay.


                                                     

Me and KA yang herm, baru lepak mandi kat swimming pool masa neh. Oh btw, we all stayed dekat TM Hotel, Batu 8, Teluk Kemang, Port Dickson. Dulu TM tak open for public just for TM's staff and maybe tak berapa nak laku (hahaha slumber kutuk), and condition of the room pun tak berapa nak elok and banyak nyamuk pulak tuh. So maybe because of that, they're open for public. Rate for each apartment (its apartment with 2 rooms) is RM200 untuk bawah and RM250 untuk tingkat 1.

TM Hotel ni dekat je dengan pantai, tapi me tak recommend untuk uols mandi dekat situ sebab kotor sikit. Me prefer lagik mandi dekat pantai Bayu Beach Resort sebab bersih even pantai Avillion Water Chalet yang 5/6 stars tuh pun tak cantik, bilik je lah cantik and makan sangat lah tip top. Harga sebilik kat Avillion Water Chalet tuh i'm not so sure about the rates, if i'm not mistaken around RM5++ OR rm6++. Yer lah chalet atas air, what do you expect? gayat okay, katil bertiang, tilam empuk, bantal letak kepala tenggelam, toilet besar sampai boleh buat parti bogel. Curlasttt!

Tuh je lah nak cerita for Throwback Thursday neh.

Till then, goodbye and take care of yourself okay.

With Love,


23 April 2014

Rambut Panjang vs Rambut Pendek

Hi korang,


Saya rasa semua dah tahu saya sekarang dah berambut pendek tapi takde lah pendek macam pengkid tuh. Potong rambut paras bahu, acah-acah comel gitu.

Tapi bila dah lama rambut pendek neh, rindu jugak rambut panjang sebenarnya. Tapi apakan daya, cuaca di Malaysia tak begitu merestui berambut panjang. Jadi saya kena redha lah camneh.

Tapi jangan risau saya akan tepek kan jugak rambut saya untuk penilaian anda semua. Rambut pendek ke rambut panjang sesuai? Kosser lah akak nak memikir! Korang fikirkan boleh? Tapi jangan nak suggest akak botak lagi better pulak, akak pang korang kang! *tetiba emo pulak.*




Masa neh rambut panjang siap berombak gitu. Nampak macam artis muda baru nak naik kan? Ekekekekekek. (jangan nak kutuk yer).

Jangan nak kutuk yer rambut akak rosak. akak saja je nak tunjuk rambut akak rosak padahal tak pun. korang focus subang hijau tuh dah lah yer.


Tadaaaaaa. dah potong! Nampak tak perbezaan akak tuh? Macam adik-adik umur 18tahun kan? Kekadang akak pun confused umur akak berapa sebenarnya. ekekekkeke. 
Tetap nak tunjuk subang hijau tuh. Kau hadooooo? Mata biar bulat baru orang percaya  akak masih muda.


Neh namanya saja nak tunjuk tahap kecomelan akak itu. (korang jangan nak muntah sangat lah. pang kang!)

So because of kepanasan Malaysia yang makin menghimpit so akak pun dah potong rambut BUT disebabkan akak sedang menuju ke peringkat lebih bahagia dalam relationship akak, akak terpaksa bela rambut panjang balik. Nanti tak memasal mak andam pakai kan wig untuk akak. takmo lah! Lepas kahwin, insyaAllah akak akan pakai tudung. niat tuh dah ada tapi asyik terbantut. doakan akak ya!





 With Love,

Misi Mencari Makan


Salam,

thank you izzat ajak weols join misi mencari makanan. kali neh destinasi kami adalah di sekitar ampang dan lalu di kawasan rumah canggih, besar dan mahal. 

dengan berbekalkan perut yang lapar and panas yang membahang. sia sia je iols pakai pati ibu putih ok, terus suam suam kulit iols. 

jom layan gambar;


depan : izzat (driver) and irfan, belakang : me and anisah (lapar)


so these are the bahan santapan kerabat diraja untuk hari neh. walaupun not healthy but DAP DAP DAP. tomorrow kena start berpuasa balik untuk cover makan hari neh. Gym? yes, i miss gym so much. Gym tuh dah macam my 2nd home okay.

now back to work and i'm super sleepy right now. 'perut penuh suka hati!' 

bye and take care.

With Love,


Wordless Wednesday : Marc Bartra




22 April 2014

Mint Green Pastel



Salam semua,

Mint Green Pastel. I don't know why i love this colour so much. Me and my family still tak decide our colour for my big day yet. Family meeting pun still tak decide nak buat bila because nak kena buat proposal everything dulu. Nak pilih colour ni nak kena mintak persetujuan semua including my dad and my brothers. Knowing my dad, dia memang tak suka soft colour terutama pink. So, we have to propose first and tengok whether Big Boss agree with that colour or not. My 2 brothers, they are okay with any colours as long as they look handsome on that day.

So what say you?

This colour is for family members on that day. Not for me. Below is an example of that colour.



nice right? sangat soft kalau orang yang garang macam my dad pakai this kind of colour then muka dia akan nampak sangat lembut and hilang terus misai yang buat dia nampak garang. My brothers pun might be nampak bertambah handsome




Can't wait to see all my favorite people wearing the same colour like this colour. Hope my dad and the other family members agree with this colour.

But my big concern is where to buy that plain mint green pastel colour? Any idea? Jakel or Nagoya?

Till then, love you guys and take care of yourself okay.



With Love,

Interview week

salam all,

busy with interview and all. no time to post anything yet but i will try to write about something. Going to have a busy weekend, too many weddings to attend including my cousin's wedding at Putrajaya. Selamat Pengantin Baru cousins. 

till then, take care of yourself. Love yourself and your loved ones. bye. 




07 April 2014

Dedicate this one to my lovely haters

Dear orang yang dropped by to my blog and stalked my twitter,


there's nothing else i want to say to you except for this;


I DON'T EVEN FUCKING CARE!!


Cuz u can say whatever you want about my family, u can say it out loud but i don't want to be like terhegeh-hegeh want to see/ to hear what you want to say/ said.

And i can say/ tweet whatever i want or whatever i heard from other aunties/ uncles. THAT'S the FACT right? so why bothered?

kalau bukan anak haram, pergi jaga anak betul-betul! dah 2 orang anak kan? shuuuuhhhh sana! kerja elok-elok sikit bagi anak-anak pandai makan Chilis, Bens, Madam Kwans (Nasi Bojari sedap woiii), Tony Roma's, pandai minum Starbucks sekali okay!

sibuk kat blog orang. takde blog sendiri erk? kosser!


p/s : stop bothering me lah. not even worth pun. cuz i dont want to see your skinny ass here.

With Love,