28 May 2013

Trip ke Bandung


Salam uols,

jom layan cerita akak trip ke bandung




Trip ke Bandung


Actually nak cerita dah lama dah sebab pergi nya pun dah lama, 28 Januari hingga 31 Januari 2013.

Tapi disebabkan akak busy yang hamat dan masa mencemburui kita so sekarang baru dapat cerita. So kita start dengan gambar passport kita.

 
Passport wajib ada ya sebab kalau takde, korang duduk tepi tayar kapal terbang je lah yer.
 
duit kena tukar ya, jangan lupa. tapi alternatif korang kena active kan bank korang. in case kalau nak keluarkan duit kat ATM ke.
Tak semua family akak pergi sebab yang tak pergi adik akak yang last je Izz, (pemain bola memang susah dapat cuti sebab sibuk dengan training and match). And supposedly adik akak yang no 2, Mamat tuh tak pergi jugak buat nak dijadikan cerita, pagi masa weols tengah packing bag tetiba dia bangun awal. Akak and my parents pun macam terkejut jugak sebab dia jarang bangun awal and in fact dia cuti dari training bola for a week sebab semua liga (Liga Super and Liga Perdana) kena stop sebab Malaysia ade lawan ape ntah. Then dia buat muka sedih at first cakap bosan nanti duduk rumah sorang-sorang. (Izz main untuk Negeri Sembilan so dia duduk rumah sewa kat Seremban). Weols memang buat tak dengar je. Then tetiba Mamat neh cakap macam neh;

Mamat :  ‘boleh tak Mamat ikut?’
Ibu       :  ‘ Nak buat ape?’
Mamat :  ‘ Mamat bosan lah duduk rumah, nanti macam mana nak makan semua?’
Ibu       :  ‘Kau dah gaji ke?’
Mamat :  ‘Mamat dah gaji dah’
Ibu       :  ‘Pergi check gaji, kalau ade pergi beli tiket flight sendiri’

Then sepantas kilat dia pergi check gaji and kebetulan gaji masuk terus beli tiket. Nasib baik flight pukul 8:30 malam so sempat lah dia nak beli. Balik rumah terus semangat packing baju jugak.


my outfit
                                                
budak neh lah yang buat muka sedih  nak ikut tuh. 


in the flight
Bandung dari atas awan. macam iklan Skittles tak?

                                                   

we are arrived. Hello Bandung, please be nice to us!


kena beratur, nak check passport katanya.
Weols sampai kat Bandung dalam pukul 11 malam. Kedai dekat Bandung semua dah tutup dah. Kira terus ke hotel je lah yer. Aku booking hotel neh through Agoda.com and atas nasihat Johana, aku booking Hotel Progo. Best gila hotel neh. Staff pun ramah-ramah belaka. Alaaa, teringat pulak cowok muka persis Ariel Peterpan tuh (sekarang dah Noah okay, kau dah kenapa mimi? Tak uptodate!). Cowok tuh staff dekat Hotel Progo then setiap pagi akak disajikan dengan muka nan indah itu. Bahagia betul! Rasa nak ajak kahwin lari je mamat itu. Tapi hotel neh yang bestnya, bukan sembarangan orang boleh masuk kawasan hotel ya, orang-orang yang jual keychain ke, kipas ke or ape je jualan kena duduk luar kawasan hotel. Kalau kita panggil masuk sorang, sorang je yang dapat masuk. Akak pun mintak tolong Ariel Peterpan panggilkan. Rasa bahagia jugak masa tuh.

And esok bermulanya pengembaraan ke alam ajaib. Hahaha.

Destinasi pertama : Pasar Baru

Pasar Baru neh pukul 8:00 pagi dah buka so weols sampai dekat Pasar Baru dalam pukul 8:30 pagi. Pasar Baru neh lebih kurang macam Pasar Payang, Terengganu lah tapi besar lagi. Ala macam Padang Besar lah kiranya. Breakfast kat hotel je, tapi nak cerita lah makanan kat hotel tuh 1 pun akak memang tak lalu nak makan, tapi ibu and mamat slumber melahap makan bubur nasi sampai bertambah-tambah lagi.Pelik okay taste dorang neh. Akak hanya mampu makan roti kosong sajorh!


lets go for shopping. Jyeah!            

First masuk kedai yang jual jubah neh, cantik-cantik jubah dia. Meliar mata akak tengok sekeliling. Macam nak try semua jubah. Murah jugak tapi kalau yang gah macam minah arab nak pergi majlis bertunang tuh harga macam dalam RM70 camtuh lah. Cantik tapi bila fikir balik nak pakai kat maner kekdahnya? Nak pakai kat office kang sia-sia kena kutuk. Meh akak tunjuk jubah-jubah kakak arab pergi kenduri kahwin.

 
   


Then lepas kita tengok jubah-jubah tuh, weols terus pergi ke The Cosmo, kedai tuh syurga untuk pencinta kain lace, kau nak French lace? Lace persis Aishwarya Rai dalam Mohabbatien ke semua ade kat situ. Tak percaya?


nampak tak lace hitam tuh? akak minat gila kott!

Nampak kain-kain kat belakang tuh? Cantik nokharom.

i think this is mine atas sebab-sebab tertentu so akak terpaksa amik neh. TERPAKSA!

bercelaru otak aku tengok corak dia

for izz's gf

cantik jugak tapi tak beli pun
french lace for ex gf mamat. wkwkwk


songket untuk masa nikah neh cantik kan?
Yang best nya kedai neh is staff dia yang ramah-ramah belaka (kang tak ramah, ingat aku nak beli?). Kedai neh siap bagi air the botol kot, abah pulak over siap minta kopi. Tapi tetap dapat okay. So banyak lah kain nya yang aku borong. Sebelum tuh aku nak beritahu korang French lace tuh semeter RM130 ya compared to yang jual kat jakel RM300++ semeter. Kalau korang kahwin, boleh lah beli kat The Cosmo neh tapi kalau korang jenis yang berduit lah. Kalau korang rasa membazir, korang sewa je kat mak andam dah.


hasil belian kami yang IDR5,000,000-00 itu
So roughly weols spent kat The Cosmo tuh around IDR5,000,000-00. Aku tak tau berapa convert to RM sebab masa tuh dok ingat harga 5juta tuh je. Rasa macam Sungai Besi kena jual dia punya perasaan tuh. Serious. Macam termenung sejenak. Mana nak cari neh duit balik. Ekekeke. Tapi yang bagusnya kedai neh sebab korang boleh buat baju terus. 24hours baju boleh siap. Abah and Mamat lah baju raya dah siap. Aku je tajk nak sebab tak kurus lagik masa tuh. Hahaha. Apehal? Raya akak tahun neh pakai lace lah uols. Gitu.


Terus balik hotel.


Teksi Blue Bird. Yang no tuh rupiah lah.
Dekat Bandung neh for those yang dah ade supir takpe lah tapi bagi akak yang main terjah takde supir. Teksi Blue Bird is the best choice sebab lebih secure lah, and pakcik yang drive pun peramah. Banyak benda yang kita dapat tahu pasal Bandung. And kalau korang nak suruh dia berhenti and bawak korang pergi ke sana kemari pun okay jugak. And kalau dari hotel tuh, korang boleh mintak receptionist hotel call kan teksi Blue Bird. Lepas 10minit, teksi pun sampai dekat hotel. Simple as that.

Tengahari makan dekat area The Heritage. Situ macam café sebenarnya. Bersih and boleh lah harga dia. Café neh dekat je dengan hotel so lebih baik kita berjalan kaki saja sambil tengok Bandar Bandung. Kalau makan sini, ibu and abah nya favorite is Nasi Goreng Ayam Bakar. Sedap katanya, akak makan ayam je lah. First time akak makan sini, akak makan Rojak Tahu Selera Malaysia. Sebab tekak tak dapat terima lagik, family akak semua dah makan nasi versi Indonesia dah. Akak je kembang-kembang tekak tengok dorang makan. Then makan Tempe goreng salut telur and Tahu goreng salut telur cicah sambal kicap. Sedap tapi ter stuck dekat kerongkong lah kekdahnya. Second day akak makan ape tau lunch? Akak makan waffle ice cream je. Memang tak boleh pergi lah. Minum air masak je banyak. Kalau dah habis makan, korang boleh lah masuk The Heritage, sebelah je dengan café tadi. Cantik baju-baju dalam tuh. Kemeja dorang murah, kemeja nike golf harga kat sana baru IDR130,000.00 convert to duit kita baru dalam RM40++ camtuh. Berbaloi-baloi.
 
nih nama dia cheese popia

Abah muka nak serius dah kenapa.

Mamat makan nasi goreng sosej bentuk sotong kurita si Paul

Neh lah cafe sebelah The Heritage. 

Tempe goreng salut tepung. sedap tapi hermmmm cannot go.

Depan The Heritage. Abah baru balik jogging. kahkahkah

waffle ice cream dap dap dapnyaaaa

with fashion icon Bandung katanya.

Mari melawat 15 outlet

Banyak sebenarnya outlet kat Bandung. Dari hotel akak tuh, walking distance je semuanya. Disebabkan yang pergi semua golongan dewasa so kita jalan kaki saja lah! Yuk!

Kalau nak ikutkan outlet banyak dekat jalan Dago so, berjalan lah kami anak beranak. Sempat lagik Mamat buat facial, ibu urut kaki and mak buat pedicure and manicure whereby harga untuk pedi and mani just RM15 untuk semua sekali. Abah? Dah merayau dah. Then weols pergi Factory Outlet (FO) kat Jalan Dago, best gila! Semua harga around IDR100,000.00 (RM30) siap boleh alter okay kalau seluar besar. And paling tak boleh blah, boleh pulak aku pergi Rumah Mode tuh paling last. WTF? Syurga tuh woii! Sesiapa yang pergi ke Bandung, akak nasihatkan korang pergi ke Rumah Mode dulu. Heaven giler! Akak sempat lah shopping Zara, H&M pants and tops. Harga murah jugak lah. Sempat jugak lah pergi Toko Tiga, orang cakap jeans murah-murah semua ada kat situ tapi akak tengok harga sama je dengan harga kat Kuala Lumpur. Tapi tetap nak beli jugak kan jeans kat sana.

 
at Toko Tiga (Syurga jeans)


Duta Toko Tiga

Abang Long dengan Mak long gangster.

at Rumah Mode, sesiapa yang pergi WAJIB tangkap gambar depan Rumah Mode

Tak nak kalah mamat  neh

First time makan pisang salai

Beli pisang salai dekat Kartika Sari, first beli 1 then makan kat situ jugak sebab ibu macam cuak-cuak nak makan. Sekali dah makan, dekat 10 pax beli. Itu pun tak cukup siap beli tepi hotel sebab nak bagi kawan-kawan. Brownies pun beli jugak. Sedap nak mampus. Beli 3 pax, tak boleh beli banyak sebab kanga de orang kencing manis makan over kang.
 
Pisang Salai by Kartika Sari


our room at Hotel Progo

Mamat and pakcik goreng-goreng kat luar hotel Progo

 
Harus pose jugak.

Baju melayu yang jahit 24hours tuh sampai kat hotel night before balik

sempat posing di waktu pagi.

Mari balik ke Kuala Lumpur

Flight weols pukul 7:50pagi so weols kena ade kat airport around 6:30pagi. Ngantuk jangan cakap lah, penat ape ntah lagik. Dalam flight tak sempat nak tangkap gambar ke ape. Anak beranak terus tidur sampai landing baru sedar. Ekekekekek. Penangan Bandung.

Rasa nya tuh je kot nak cerita.

Kalau nak tanya pape pasal trip ke Bandung, jangan malu-malu nak tanya. Akak dah expert dah area Bandung sebab ade kawan kat sana. Gian Giovanni Daichan nama dia. Gitu


p/s : can’t wait for next trip to Padang, Indonesia with officemates!





With Love,

7 comments:

Anonymous said...

salam..berapa harga upah jahit baju tu ?

miamelia Zainudin said...

dalam RM20 je. murah. IDR40,000

Anonymous said...

sy brcdg nk pg hjg thn nie...mcm hotel yg area air port tu ok x?ker jsuh plk ngn tmpt yg best2 tu..hihi

Anonymous said...

Salam. Akak, sy nak tnya skit, hmm.. koz ke sana dri nek kapal terbang, taxi, hotel n segala mak nenek, berapa ek?? i mean juz for service ntok 4 hari.. n akak bleh send kat blog sy..

kepinyingan bangat nak ke sana dong...

betol ke?? hahaha...
thx..
haniskurururu.blogspot.com

Anonymous said...

Salam. Akak, sy nak tnya skit, hmm.. koz ke sana dri nek kapal terbang, taxi, hotel n segala mak nenek, berapa ek?? i mean juz for service ntok 4 hari.. n akak bleh send kat blog sy..

kepinyingan bangat nak ke sana dong...

betol ke?? hahaha...
thx..
haniskurururu.blogspot.com

Anonymous said...

Salam. Akak, sy nak tnya skit, hmm.. koz ke sana dri nek kapal terbang, taxi, hotel n segala mak nenek, berapa ek?? i mean juz for service ntok 4 hari.. n akak bleh send kat blog sy..

kepinyingan bangat nak ke sana dong...

betol ke?? hahaha...
thx..
haniskurururu.blogspot.com

Anonymous said...

Salam.

nk tanye,
boleh terus jahit custom made utk design kite nak ke lepas beli kain or die just jahit baju kurung sahaja?

plzz reply me at a_yieping@yahoo.com

Million thanks