03 March 2012

Mulut Puaka Tapi Bukan Hipokrit

Hai korang, happy weekend!

*saja nak letak mulut cantik sikit instead of letak picture mulut puaka aka mulut jahat because of eh suka hati aku lah nak letak ape?* <----memang jahat mulut aku kan?

Ok, aku admit aku memang mulut puaka sikit *errrr..banyak lah jugak*. Tapi aku kalau mulut aku puaka ada sebab, takde puaka kosong nye, ye lah kalau salah and degil or berlagak kau tuh betul sentiasa tuh kan and aku pulak jenis takde simpan-simpan sampai bawak kemati sebab kalau simpan kan korang yang memendam rasa then korang jugak yang sakit hati kan and mula lah cakap-cakap belakang, mengumpat, mengata and lastly korang kumpul dosa free. Aku taknak dosa free, aku nak dosa high class. *eh, minta simpang 44 malaikat, astagfirullah*

Aku neh jenis memang cakap lepas and mulut memang cakap benda mencarut je, tapi aku tak simpan dalam hati sebab aku taknak mati muda kan? RHB melingkup kalau mak takde hokay!

Ada jugak orang yang makan hati dengan perangai aku contoh macam en KA *selalu kena dea neh sebab kalau salah, aku bagi je tanpa segan silu!*. but from the bottom of my heart aku still sayang dea, always be! And my colleagues pun ada gak yang kena, kalau salah kat mata aku or buruk kat mata aku, maknanya jangan buat sampai 2 kali, kalau dah kena sampai 2 kali lepastu memang kena puaka dengan aku lah jawabnya! *kahkahkah evil laugh*.

Tapi seriously aku tak faham dengan orang yang jenis memendam neh sebab bagi aku orang yang pendiam neh selalunya pendendam. Dorang memang takkan balas kalau sakit hati or orang pijak kepale or whatsoever but be careful because one fine day, u will get the pay back time. Tak dapat cara kasar maybe dorang buat cara halus. Cara halus yang tak best tuh sebab benda-benda macam neh bagi aku macam mendajal orang je! Tak elok, kalau mati nanti tanah kubur tak terima *<----- kesan tengok cerita Tanah Kubur from season 1 until season 3*.

So korang, better korang mulut lepas je dari diam, sebab bagi aku yang mulut lepas neh kekadang main cakap ikut sedap mulut je tapi hati tak bermaksud pape pun. Serius, golongan mulut puaka neh tak pernah hipokrit tapi orang yang menerima pulak macam terasa hati. But as for me, korang yang ada sekeliling aku, kalau korang terasa hati dengan cara aku, aku mintak maaf bebanyak but aku tak pernah fikir benda-benda tuh terlampau serius sebab bila aku tidur, aku pun lupa ape yang aku marah sangat tapi untuk KA, No! dea suka buat aku bengang even sampai esok! hahahaha *aku merajuk lagik dengan dea*.


p/s : But no matter how, am still think that i've to go for Anger Management class.


With Love,

2 comments:

Yana Libra said...

Huhu..saya ni jenis yg sensitif..kalau ada kawan yang suka ckp lepas, marah2 saya, saya akan cepat touching2~~ :p

org yg pendiam tak semesti berdendam, cuma dia mungkin mudah memaafkan (tp mgkn tak mudah melupakan) agaknye la~~ :)

Amelia Zainudin said...

Yana L - Zaman skarang kena open minded but ada batas nye. If perangai jenis nan hadoo..kena lah se das dua...kalau tak, people wont bothered with u. Thats what i said, orang pendiam neh jenis memendam sbb dea memaafkan tapi xkan melupakan but ada gaks yang butthurt...jenis pendiam, memaafkan tapi xkan melupakan and akan balas balik. so. thats what i means tho :)