18 March 2012

Homemade Masker

Hai kakak-kakak, adik-adik yang nak cantik,

Sure korang pernah rasa nak cantik macam orang lain tapi tersekat. Yelah, kekadang nak pergi SPA, nak pergi buat Facial muka tapi mahal kan? Korang jangan risau, akak Mimi yang rajin neh dah buat research untuk korang.

Firstly bahan-bahan yang korang perlukan are putih telur (telur kuning takmo tahu, buat masak je), Perahan air lemon (untuk hilangkan bau hanyir and untuk buat kulit muka rasa fresh sikit), cekak or ape-ape yang boleh menghalang anak-anak rambut anda terjuih ke muka, berus or korang boleh jugak pakai jari sendiri. Jari orang lain jangan pakai yer.

Telur putih yang dipukul sampai kembang


sedikit air perahan lemon


then kacau sampai kembang,

Nak kembang punya pasal sampai tumpah dah, jantan sungguh aku neh!


Then bila dah siap, korang kena wapkan muka dulu. Tak tahu macam mane? *Letak air panas dalam mangkuk besar then letakkan muka korang dekat atas mangkuk tuh, korang tiup je air tuh and then korang akan rasa wap air panas tuh kena dekat muka korang. Fungsi nya untuk pori korang terbuka*

contoh muka yang pakai masker telur


And then boleh lah sapukan putih telur tadi dekat muka guna berus or jari korang tadi. Biarkan dalam 20-30 minit and basuh guna air suam. *Kalau nak buang white head dekat hidung, korang boleh ambil tisu and letak dekat hidung yang dah disapu telur tadi. So bila dah kering, cabut tisu itu perlahan-lahan then tisu tuh akan tarik sekali white head tuh*

Masker putih telur neh berfungsi untuk mengetatkan atau menegangkan kulit muka, lemon pulak berfungsi sebagai mencerahkan kulit muka. Kalau macam makcik-makcik yang takut kedut tuh, memang sesuai pakai masker putih telur neh. Terus nampak macam Rozita Che Wan without bulu mata pelesu kan?

p/s : Kalau nak kecikkan pori muka, lepas buat scrub muka, terus tuamkan muka dengan ais. InsyaAllah terus kecik pori. Before pakai make up pun boleh pakai ais untuk make up lebih tahan lama.

Selamat Mencuba!


With Love,

1 comment:

Cik Kumbang said...

Lama bebenor dah ha tak pernah buat masker telur ni
Biasanya CK mix kan dengan timun & blend

http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.com/p/wedding-review.html

Sekarang CK beli online je scrub muka kat http://homemadebeautysecret.blogspot.com. Dah ada penyakit pemalas gitu la jadinya (^_^)