31 January 2012

Tisu terkoyak atau ACL.

Hai semua yang handsome and gagah perkasa!

Lupa pulak nak cakap hai dekat akak-akak and adik-adik cantik.

Korang tau tak tisu ape yang koyak neh? Tisu neh takde kena mengena dengan tisu yang korang kena beli 40sen before masuk toilet awam tuh ok. Neh tisu ligamen yang terdapat di dalam tubuh badan manusia *hari neh kita bukak buku Sains Form 3*

Neh sebenarnya nak cerita pasal tisu lutut KA tuh ha..tisu lutut dea koyak. Nama saintifik penyakit tisu terkoyak tuh adalah Anterior Cruciate Ligament *aku wat research okay kat Google, kalau salah tolong salahkan Google* atau panggilan manja nya adalah ACL. so si KA neh memang dah lama dah kena ACL neh tinggal potong kasi kudung je, tapi disebabkan dea takut kemachoan dea hilang jadi dea pura-pura ok, cergas fizikal dan mental. Normally, benda neh jadi dekat budak-budak sukan je tapi kalau macam warga veteran yang mengalami sakit lutut, tuh bukan ACL yer kengkawan tuh nama dea tulang reput tak minum susu Anlene. *nasib baik aku minum susu HL Low Fat perisa chocolate so thats why tulang aku membesar dan bukan lemak bertambah okay!*


so picture kat atas neh adalah contoh lutut kita yang mengalami ACL *tapi in the picture tak nampak koyak pulak? korang bayangkan je lah benda tuh koyak ok!*. Tapi, kalau korang nak tahu lebih lanjut, korang boleh try tengok dekat this link ACL



And pagi tadi, aku pun pergi temankan si KA ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) sebab dea ade appointment dengan doktor pasal kes ACL dea tuh lah. Settle semua, KA still ada appointment dengan doktor on early March untuk buat MRI pulak and then baru doktor decide whether he has to proceed with the operation or not. *fyi, KA ade 3 injuries kat lutut dea* <------ kasi potong je doktor.


And for now, doktor just bagi dea ubat sapu untuk his knee and ada macam pembalut getah untuk balut lutut dea tuh.

Hopefully lutut dea elok and cepat-cepat sembuh sebab kalau ikut kepala si KA yang gila tuh, sure makin terok la lutut dea sebab dea jenis kalau kawan-kawan ajak main hoki, eh dea dulu yang sibok nak main padahal lutut tuh bukan nan hadoo? tuh yang buat aku risau tuh sebab takut makin worse. Tapi kalau dea degil jugak! aku cari pakwe yang lutut tip top pulak. KAHKAHKAH.

Till then,

Sayangilah lutut anda demi orang tersayang



No comments: