29 January 2012

Jom berSteamboat

Hai si kuat makan semua!


Today kan hari ahad, so rasanya today nak ajar resepi turun temurun kat korang lah *turun temurun? ceh..budget*. okay, idea nak buat steamboat neh datang from makcik blok aku which is dorang dah buat steamboat-steamboat neh 1 week before lagik. Memang real happening selain merapatkan silaturrahim sesama ummah manusia yang bakal terhapus suatu hari nanti *seram kan bunyi ayat last tuh?*


So, the ingredients yang perlu ada adalah;


bahan basah, ada udang dan sotong *tak payah nak banyak-banyak*. Jom tengok bahan-bahan yang lain.


ada - bebola ayam, hot dog, ikan *yang bentuk-bentuk bujur tuh ikan*, isi ayam *ada jual dekat pasar. Just cakap 'haiyaaa..wa mau itu dade ayam saje looo..itu isi maaa'. Nanti apek pasar tuh balas 'Wa tau maa..lu ingat wa bodo mcm lu kaa..haiyaakkk..'* So korang jangan sentap ok! Apek tuh nyanyuk.


kalau makan-makan camneh, kena lah ade keseimbangan kan? so harus lah ada sayur! So, kita ada cendawan panjang-panjang *tak tahu nama, jangan nak cakap 'tahu makan je!!' sepak nak?*, ada baby kailan and kelihatan disitu ada baby jagung jugak.


neh namanya adalah mee wantan, sedap and halus. And for those yang tak nak makan nasi boleh makan mee wantan neh.


Yang neh pulak adalah Tahu Ringan *aku memang jenis main letak je nama Tahu neh sebab tak tahu nama apa and Tahu neh pulak jenis makan je rasa kosong didalam, ringan and kosong didalam <---- aku="" bahasa="" call="" faham="" i="" japs.="" nak="" neh="" paham="" sampaikan="" tak="" yang="">


gambar kat atas neh adalah sup untuk merebus tuh lah! korang tau tak macam mana nak buat air tuh bagi ada perasa sikit and meresap kedalam bahan-bahan tadi? Mula-mula tumbuk bawang putih and halia pastu gorengkan dalam kuali and setelah naik bau bahan digoreng tadi, ambil bahan yang siap digorengkan tuh and letak ke dalam air tadi. Jangan lupa masukkan sekali 3 kiub pati ayam KNORR and biarkan air tuh mendidih then boleh masukkan semua bahan-bahan tadi like this ------>



Lepas makan semua tuh, kena lah air yang sedap untuk diminum. Takkan nak minum air kosong? So, aku pun buat Lemonade. sedap wehhhh.... *puji diri sendiri pon okay sahaja!*


kalau dah lepas makan nak buat ape? camwhore larh dengan si perut penuh kenyang hati!







Yes. kami perangai keji sikit! takde cover punya. Tapi tak kacau orang lah. ada aku kisah??!!!
aku happy, dea happy, family happy. korang tak happy korang punya pasal. kahkahkah. Siapa suruh tak senang dangan hidup orang lain kan? tett.

Thanks baca ok.

No comments: